extranet

Voimatori Oy


Sähkökatkoon varautuminen

Sähkökatkoja on kahta eri laatua: yllättävät keskeytykset (myrskyt, lumi, kaapelin katkeaminen, eläimet, yms.) ja suunnitellut katkot, jotka on tehty paikallisen sähköyhtiön rakennus- tai muiden töiden ajaksi.   Suunnitelluista katkoista tulee aina ilmoitus kotiin ennakkoon. Huomattava on sekä puu- että hakelämmittäjien osalta se, ettei näissä tilanteissa vesi pääse kuumenemaan liikaa (puu) tai ettei polttoaineen syöttö jumiudu (hake).  

Myrskyn aiheuttaman sähkökatkon varalle:

Joka kodista pitäisi löytyä ainakin:
- taskulamppu
- kynttilöitä ja tulitikkuja
- paristokäyttöinen radio
- paristoja sekä radiota että taskulamppua varten
- varasulakkeita
- polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni.

Nämä pitäisi sijoittaa kotona niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä.  Kiinnitä sähköyhtiön vikapalvelunumero lähelle puhelinta tai tallenna se matkapuhelimen muistiin.  Jos sähkökatkos voi aiheuttaa tietojärjestelmillesi vahinkoa, hanki akulla toimiva UPS-laite ja opettele tallentamaan työsi riittävän usein. Irrota herkät sähkölaitteet verkosta mahdollisuuksien mukaan ennen myrskyä. HUOM! Suojaa myös atk:n mahdolliset modeemiliittymät!  Maatilojen kannattaa hankkia polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti.  Pidä kiinteistösi sähköverkko ja -laitteet kunnossa!  Poista lahonneet pihapuut tontilta ajoissa, käytä apunasi ammattitaitoista metsuria. Sähkölinjoja uhkaavista puista kannattaa keskustella paikallisen sähköyhtiön kanssa, heiltä on saatavissa tällaisiin tilanteisiin puunkaatoapua. 

Johtoalueiden vierimetsien hoito-ohje löytyy oheisesta linkistä
Suomeksi  http://www2.energia.fi/johtoalueet/
Ruotsiksi   http://www2.energia.fi/ledningsomraden/


Vakavista sähkökatkoista kansalaisopas

Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille? Toimivatko puhelimet? Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni? Mistä kansalaiset saavat tietoa tilanteesta?  Näihin kysymyksiin antaa vastauksia Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden laatima: Näin selviät pitkästä sähkökatkosta –kansalaisopas.