extranet

Voimatori Oy


Sähköiset vinkit

Kaikki kodin sähköpistorasiat (enintään 20 A sisällä ja 32 A ulkona) on tilasta riippumatta suojattava vikavirtasuojalla! Poikkeuksena ovat ainoastaan liesi/uuni ja jääkaappi/pakastin jotka ovat ns. kiinteästi asennettuja. Teetä sähkötyöt valtuutetulla sähköurakoitsijalla. Muista myös, että kaikista uusista tai huomattavia muutoksia aiheuttaneista töistä on teetettävä käyttöönottotarkastus valtuutetulla sähköurakoitsijalla. Keittiö Tee keittiön ja kodinhoitotilan kalustesuunnitelma ennen huoneiden lopullista sähkösuunnitelmaa. Sähköpisteitä tarvitaan mm. kylmälaitteille, pesukoneille, pyykinkuivauslaitteelle, mikroaaltouunille ja monille pienkoneille. Usein käytettäville pienlaitteille on hyvä varata seinäpistorasiat. TV:n sähkö- ja antennipistorasia sekä puhelinrasia asennetaan myös keittiöön.

Vinkkejä:
Valitse vähän energiaa kuluttavia kodinkoneita, luokan näet energiamerkistä. Vältä sijoittamasta kylmälaitetta lieden tai astianpesukoneen viereen, väärä sijoittaminen lisää energiankulutusta katso, että kylmälaitteille varataan riittävästi ilmankiertotilaa  komerokaappiin sijoitettavan uunin hyvä työskentelykorkeus on 70 - 90 cm  mikroaaltouunin hyvä sijoituskorkeus on 90 - 110 cm  jos on mahdollista, sijoita astianpesukone komerokaappiin 30 - 45 cm:n korkeudelle lattiatasosta  sijoita pistorasiat niin ettei kodinkoneita tarvitse siirtää pistotulppaa irrotettaessa  turvallisuussyistä kahvinkeittimelle ja silitysraudalle on hyvä asentaa ajastinpistorasia

Muut asuintilat

Olohuoneessa viihtyisän, kodikkaan tunnelman luomiseen tarvitaan yleisvalon lisäksi paikallisvalaistusta. Varaa erilaisille valaisimille pistorasioita riittävästi.  Valonsäädin korvaa kattovalojen perinteisen kytkimen. Lähestymiskytkin on kätevä eteisen ja yläkertaan johtavien portaiden valoja ohjauksessa. Huoneiden pöytä- ja lattiavalaisimet on kätevää sammuttaa oven vieressä olevasta kytkimestä. Makuuhuoneessa pistorasioita tarvitaan pöytä- tai lattiavalaisimille. TV ja muut viihdelaitteet tarvitsevat liitäntänsä. Lasten autoradalle ja nuorten sähkösoittimille tarvitaan pistorasioita, samoin ilmankostuttimelle ja - puhdistimelle.  Televisio, video, radio ja kaiuttimet tarvitsevat omat sähkö- ja antenniliitäntänsä. Antennipistorasia kannattaa asentaa kaikkiin huoneisiin samoin puhelinpistorasiat. Suunnittele atk-laitteille riittävästi liitäntöjä. 

Pesutilat

Nykyisten määräysten mukaan pesu- ja ulkotilojen pistorasioita suojaa sähköpääkeskukseen asennettava vikavirtasuojakytkin. Se katkaisee sähkövirran vaaratilanteessa sulaketta nopeammin.  Pesutiloihin ei riitä yksistään peilivalaisimen yhteydessä oleva pistorasia. Pistorasiaa tarvitaan esim. hiustenkuivaimelle ja kihartimelle sekä hammasharjalle ja parranajokoneelle.  Pyykinpesu- ja kuivauslaitteelle olisi hyvä varata omilla sulakkeilla suojatut pistorasiat. Molempia laitteita on silloin mahdollisuus käyttää yhtäaikaa. 

Piha-alue

Autopistorasia kannattaa varustaa joko sisätiloista ohjattavalla ajastimella tai termostaattiohjauksella, jolla lämmitysaika määräytyy ulkolämpötilan mukaan.  Ulkopistorasioita on hyvä olla eri puolilla taloa ruohonleikkuria ja pihatyökaluja varten. Piha-alueen sähkötöitä suunnitellessa on hyvä varautua esimerkiksi lisävalaistukseen, kiinteistön valvontalaitteisiin, suihkukaivoon ja ajoluiskan lämmitykseen. Rakennusvaiheessa maakaapelivedot on helppo tehdä ennen pihan rakentamista.

Turvallinen koti

Palovaroitin on pakollinen. Tavallinen palovaroitin reagoi huoneessa olevaan pieneenkin savumäärään. On myös näkymättömään häkäkaasuun reagoivia varoittimia. Kosteusvahti hälyttää, jos se havaitsee vesivuodon esimerkiksi tiskipöydän tai pesukoneen alla. Sähkölukkoa takalukittaessa saadaan esimerkiksi liesi kytkettyä pois sähköverkosta, tulovesi suljettua ja talon murtovalvonta päälle. Ovipuhelimella varmistutaan sisääntulijasta. Uusimmissa laitteissa on myös videokamera.

Valaistus 

Valaistus on tärkeä tekijä paitsi viihtyvyydessä myös erityisesti työskentelyssä.  LED -valaistus säästää energiaa ja siitä on kehitetty jo monenlaisia versioita. LED -valaisin ei lämpene toisin kuin halogeenivalaisin. Lisäksi saatavilla on monia eri sävyjä.  Halogeenivalaisinta valittaessa on syytä muistaa sen lämpeneminen ja sen myötä tarvittava ilmatila, jotta vältetään palovaara. Halogeenilampun asentaminen esimerkiksi lippaan vaatii tilaa joka puolelle - myös ylös.  Valokuituratkaisuilla saadaan näyttävyyttä. Valokuituvalaistus on paljon muutakin kuin pisteet katossa - niihin saadaan mm. projektorin ja logiikan avulla elävyyttä. Paikasta riippuen joko hyvä tai huono valinta. Myös lamppuun ja sen värintoistoon kannattaa kiinnittää huomiota. Joissakin tiloissa kannattaa toistaa lämpimiä värejä ja joissakin kylmiä. Lampuissa on merkinnät niiden värisävyistä. Valaisinten valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös niiden häikäisevyys. Valoja voi ohjailla mukavasti paitsi liiketunnistimilla myös pienillä keskukseen asennettavilla logiikoilla, joita on jo melko huokeaan hintaan saatavilla. Näin saadaan helposti ohjailtua useankin tilan valot yhdellä ohjauksella. Valoja voi ohjailla myös hämäräkytkimellä - erityisesti pihavaloja. Sisustusvalaisimia on jos jonkinlaisia. Valaisimen turvallisuuteen on ostotilanteessa aina syytä kiinnittää huomiota. Aiemmin oli FI -merkki takeena, koska se oli pakollinen. Nyt sitä ei enää välttämättä löydy. FI -merkillä varustettu tuote on kuitenkin tarkastettu. Pienoisjännitteiset valaisimet vaativat muuntajan ja sen sijoitus pitää miettiä. Valaisimia voidaan sijoittaa myös valaisinkiskoihin, joita niitäkin on monenlaisia.  Kohdevalaisimet.