extranet

Voimatori Oy


Kodin elektroniikka

Viihdelaitteiden osuus kodin sähkönkulutuksesta on lisääntynyt. Niiden kulutus on monessa perheessä suurempi kuin esimerkiksi pesukoneen. Sähkön- kulutusta lisääviä tekijöitä ovat mm. tietokoneiden ja niiden  oheislaitteiden lisääntynyt käyttö, isotehoisemmat ja -kokoisemmat televisiot, kotiteatterit ym.  kulutuselektroniikkalaitteille on tyypillistä, että ne kuluttavat sähköä ns. standby- eli valmiustila-asennossa, vaikka niitä ei käytetä.

 tv.jpg

Televisio

  • Uusien televisioiden sähkön kulutuksessa on suuria eroja. Vertaile kulutusarvoja hankkiessasi uutta laitetta.
  • LCD-televisio kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen TV, mutta plasma-TV kuluttaa enemmän. Myös TV:n koko vaikuttaa sähkönkulutukseen.
  • Kytke televisio pois päältä sen omasta virtakytkimestä yön ajaksi ja muina aikoina, kun et ole kotona. Näin vähennät turhaa sähkönkulutusta ja vältät myös television syttymisvaaran.

 

Tietokone

  • Kannettava tietokone kuluttaa sähköä vain kolmanneksen normaaliin pöytätietokoneeseen verrattuna.
  • Tietokone ja sen oheislaitteet kannattaa liittää jatkojohtoon, jonka kytkimestä saa kätevästi laitteet päälle vain käytön ajaksi.
  • Kiinteät internetyhteydet nopeuttavat internetin käyttöä. Koska veloitus on riippumaton käyttöajoista, jää tietokone usein päälle, vaikka kukaan ei käytäkään sitä. On hyvä muistaa, että sähköä se käyttää silloinkin. 
  • Lomalle lähtiessä tai kodin jäädessä tyhjäksi pitemmäksi aikaa, on hyvä irrottaa viihdelaitteiden pistokkeet sähköverkosta. Näin vähennät laitteiden valmiustilan aiheuttamaa sähkönkulutusta, eikä mahdollinen ukkosen ylijännite vaurioita laitteita.

 

Lisätietoa

http://www.tts.fi/kodinenergiaopas/viihde-elektroniikka/index.html http://www.energia.fi/fi/sahko/kotijasahko/kodinsahkolaitteidenkaytto/viihdejatietokonelaitteet http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/nain_saastat_energiaa/sahko